Vědci z FIT a MENDELU budou řešit, jak nakrmit města budoucnosti
Vědci z Agronomické fakulty MENDELU a Fakulty informačních technologií VUT se budou podílet na evropském projektu, který má reagovat na velké globální změny ve společnosti. Většina populace se nyní stěhuje do velkých měst a vyvstává tudíž otázka, jak tato města nakrmit? Projekt s názvem Hungry EcoCities potrvá téměř 4 roky a má rozpočet 2,8 milionu eur. Jedním z jeho cílů je zvýšit důvěru lidí v digitální technologie, které se stále více promítají i do zemědělství a potravinářství.
V rámci výzkumu budou úzce spolupracovat pěstitelé a zemědělští odborníci s umělci, designéry a vědci v oblasti IT a umělých inteligencí, potravinářství, biotechnologií, aby společně přišli s novými nápady pro budoucí potravinový systém. "Spolu s kolegy se budeme snažit zvýšit důvěru lidí v digitální technologie a jejich přijetí ve společnosti prostřednictvím umění a vývoje digitálních technologií, a zároveň stále zachovat a uznávat lidské hodnoty, a tím umožnit sociální začlenění a inovace šetrné k životnímu prostředí," uvedl Dalibor Húska z Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně.
Jednou z forem, jak postupovat, je zavádění digitálních technologií v zemědělském sektoru prostřednictvím umělecky motivovaných experimentů k řešení sociálních a obchodních výzev i nejen z oblasti udržitelnosti. Celý projekt je inspirován knihou Carolyn Steelové z roku 2008, která řeší základní otázku současného civilizovaného světa, která zahrnuje socioekonomické, kulturní, a především agronomické dopady pro udržitelné zemědělství. Ilustrační foto | Autor: Pixabay Vědecké konsorcium tvoří celkem osm vědeckých pracovišť ze sedmi zemí, z ČR jsou jeho součástí odborníci z VUT a MENDELU. Společně mají za úkol navrhnout, konzultovat a ověřit virtuální laboratoř. S umělci budou konzultovat a propojovat design s funkčností. "Navrhneme a vybudujeme digitální prostředí, které se propojí se stávajícími platformami a poskytne tak rámec pro použitelnost umělé inteligence, která umožní celý proces řídit a navrhovat možná řešení a vylepšení," dodal Húska.
Za FIT se do projektu zapojí Pavel Smrž z Ústavu počítačové grafiky a multimédií, který v abstraktu ke čtyřletému výzkumu uvádí: "Digitální technologie a aplikace mohou vést ke snížení plýtvání potravinami a k udržitelnějším hodnotám, ekologickému přístupu a etičtější spotřebě potravin. Kromě univerzit je do projektu zapojena řada předních evropských zemědělských společností s cílem vyvinout zdravější, udržitelnější a cenově dostupnější zemědělský, resp. potravinářský systém, pro všechny."